İnsanları iş yerlerinde çalışmak için sınava sokan mülakat robotu! (Tengai) - BirBakBlog

Çoğu insan özellikle Türkiye'de iş bulmak konusunda zorluk çekiyor ki ülkemizin işsizlik oranı %16 neyse bunlar olurken İsveçli şirket Furhat Robotik'in icat ettiği Tengai robotuyla sizle tanıştırmak isterim. Bu robot halkla ilişkiler uzmanlarının yerine mülakatları o yapıyor ve önyargı olmadan sorular soruyor. Önyargıdan kastettiğim mesela kimse bir serseriye iş vermez değil mi!

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) resmi sitesindeki habere göre, Tengai, İsveç'in Upplands-Bro Belediyesi'ndeki iş başvurularında kullanılmaya başlandı. Belediyede personel şefi olarak çalışan Havva İlhan, röportajında yaptığı açıklamada, işe alım sürecinde adayların hobileri, aile ilişkileri ya da iş içeriğiyle ilgili olmayan hiçbir şeyle ilgilenmediklerini belirterek sadece adayların yetenek ve becerilerine odaklandıklarını söyledi.
İlhan ayrıca, belediyede CV olmadan işe alım ve isimsiz başvuru süreci üzerinde çalıştıklarını da aktardı.
Peki bu robot nasıl çalışıyor?
Tengai, potansiyel adayları iş görüşmesinin ilk aşamasında küçük bir teste tabi tutuyor. Robot, adayların, yaşı, cinsiyeti, görünüşü, etnik kökeni, ses tonu veya aksanı gibi faktörleri yok sayıyor.  Adaylara her soru aynı şekilde ve aynı sırada soruluyor. Robotun hazır bazı ifade ve jestleri de bulunuyor.
İnsan kafası şeklindeki ekranın üzerine yerleştiriliyor yanda gördüğünüz resim gibi.
Tengai'nin yakın gelecekte iş görüşmelerinde adaylarla ön yargısız mülakat yapılabilmesini desteklemesi açısından bir örnek oluşturması bekleniyor.
Tarafsız iş görüşmeleri yapmak için tasarlanan dünyanın ilk robot Tengai, mart ayında İsveçli işverenler tarafından test edilmeye başlanmıştı.
Kaynağımız: Sputnik Türkiye​
Umarım böyle bir teknoloji bizim ülkemizdede faaliyete geçer.
U

0 Yorumlar


Emoji Emoji